Aabenraas eneste slagter
skifter navn og opruster


Slagter Johansen bliver til AabenraaSlagteren. Hans Henrik Johansen er klar til at tage kampen op mod supermarkedskæderne.

Tilbage i 1952 var der over 32 forretninger i Aabenraa. I dag er der kun en enkelt til at holde skansen. De sidste tyve år har været hårde ved slagter specialbutikkerne i Aabenraa og omegn - og den ene efter den anden slagterforretning har lidt butiksdøden - ofte udkonkurreret af supermarkedernes slagterafdelinger. Men byens sidste slagtermester Hans Henrik Johansen i Søndergade, har ikke til sinds at lade sig kue af supermarkederne - tværtimod. Indehaveren af den 132 år gamle familievirksomhed opruster på en lang række områder - og mener i øvrigt selv, at han kan tilbyde en vare og en service, som ikke alene kan klare sig i konkurrencen, men også både kvalitetsmæssigt og prismæssigt kan mere end matche tilbuddene fra de store landsdækkende kæder.

  Slagermester Johansen foran Aabenraas eneste selvstændige slagterbutik, som nu har skiftet navn til AabenraaSlagteren.
Slagermester Johansen foran Aabenraas eneste selvstændige slagterbutik, som nu har skiftet navn til AabenraaSlagteren.

Slagterkunst og dyrevelfærd
- De små bagermestre og slagtermestre har ikke haft det nemt de senere år, men det nytter ikke at pibe over den stærkt øgede konkurrence. Vi må følge med tiden og tilpasse os de ændringer, der konstant sker i vort samfund, udtaler Hans Henrik Johansen. For få år siden overtog han butikken af sin far Hans Adolf Johansen og er 5. generation i det kendte slagterdynasti fra Aabenraa.
- I dag er det ikke nok at lave godt håndværk. Det kan supermarkederne også, men det vil ofte være metervarer, fordi der kræves ensartethed, når man er en kæde på over 300 butikker.
I vores lokale forretning har vi mulighed for udelukkende at satse på kvalitet, fordi vi i alle tilfælde kender de slagtede dyrs herkomst. Det ligger os meget på sinde kun at forarbejde og sælge kød med "krølle på halen" - altså fra dyr, der har haft det godt,
udtaler AabenraaSlagteren.
- Når vi fremstiller vore mange specialiteter i pølser, røgvarer, pålægsspecialiteter og færdigretter har vi lagt hele vor sjæl i processen, fordi vi simpelthen kun vil sælge det bedste. Jeg foretager jævnligt kontrolbesøg hos alle vore kødleverandører.
- Derfor vil man heller aldrig kunne købe en kunstigt opfodret papkylling for en tier i vores butik.
siger slagter Johansen.

Kødskandaler gav øget medvind
De mange kødskandaler i supermarkedskæder, der i den senere tid har præget avisoverskrifterne, har også medvirket til at give AabenraaSlagteren medvind og øget kundekredsen.
- Flere og flere vil simpelthen vide nøjagtigt, hvad de spiser og forlanger friske varer. Vi mærker en stigende interesse for høj kvalitet, uanset om det gælder hverdagsmad som eksempelvis farsprodukter, eller når der skal saftige bøffer på bordet i weekenden. Især på grillsiden kan vi konstatere, at kunderne ønsker mere end grillpølser og nakkekoteletter. Nutidig grillmad er ofte kulinariske gourmetoplevelser, og folk har virkeligt mod på at eksperimentere med nye opskrifter, marinader og krydderier, siger chefen for Aabenraas eneste slagterbutik.

Lammekød med smag
Selvom bøfhak og flæskefars stadig er en uundværlig del i danskerens kostvaner, indgår hakket kød i dag til langt flere, varierede retter end frikadeller og hakkebøffer.
- Og det tror jeg skyldes, at vi har fået smag for fremmede madkulturer. Vi mærker også stigende efterspørgsel på lammekød, hvor vi har fundet en leverandør fra et marskområde syd for grænsen. Han har formået at avle en lammetype med en helt speciel god smag, der minder om alt andet end uld, udtaler Hans Henrik Johansen.

AabenraaSlagteren i Søndergade beskæftiger 11 fuldtids og deltidsansatte medarbejdere. Faderen er pensioneret, men arbejder med fra sidelinien med råd og vejledning.



Historie

Frederik Christian Johansen (født 1842), fik i 1874 bevilling til at drive slagterhåndværket i Nørballe ved Felsted. Han udvidede senere, ved bygge en ny og større forretning i Felsted.
F.C.J. giftede sig i 1874, med Anne Magdalene Petersen fra Viuf Skov, som allerede døde fem år efter. Han giftede sig igen et år senere, med Mette Christine Jepsen, hvormed han fik tre børn.
Hans ældste søn af 2. ægteskab - Hans Johansen, fik uddannelse som slagter i Augustenborg, og aflagde senere mesterbrev i Flensborg. Hans Johansen startede slagterforretning i Tønder, hvor han var indtil 1919, hvor han købte ejendommen Søndergade 9 i Aabenraa. I ejendommen startede Hans Johansen Sønderjyllands første andelsslagteri efter genforeningen. Slagteriet blev hurtigt for lille, og et nyt blev bygget, med indvielse i 1926, på havnen i Aabenraa. Lokalerne blev ombygget og forretningen blev lavet om til pølsemageri og slageriudsalg, som blev drevet af slagteriet i mere end 25 år. Efter Hans Johansen, fik hans yngste søn Christian Johansen forretningen i nogle få år, hvorefter den i 1958 blev overtaget af Hans Adolf Johansen - søn af slagteridirektør Frederik Johansen, og nevø til Christian Johansen. Sammen med hans kone Anne Johansen drev Hans Adolf Johansen en god forretning i næsten 50 år, hvor forretningen oplevede både modernisering, og fremgang. Hans Adolf Johansen og hans søn - Hans Henrik Johansen (udlært slagter i 1977) drev fra 1982 til 1998 butikken sammen. Fra 1998 overtog Hans Henrik Johansen forretningen helt, og fører i dag butikken videre med bibeholdelse af de gamle traditioner og den samme eksklusive kvalitet, som hans forgængere gjorde det. For at følge med udviklingen i samfundet, har Hans Henrik Johansen som et nyt spændende projekt valgt at gøre forretningen tilgængelig via internettet, og ændret navnet på butikken, fra det tidligere Slagter Johansen, til i dag at hedde AabenraaSlagteren.